80 000 i protest mot att Kry tar över 1177

Som enda region i landet driver Stockholm sjukhusupplysningen 1177 i privat drift. Att företaget Kry nu vill ta över 1177 väcker nu historiskt stora protester. Redan har en namninsamling hos sidan skiftet.org samlat mer än 80 000 namnunderskrifter mot försäljningen.

Att en aktör som själv driver vård och därmed kan hänvisa vårdsökande till egna mottagningar har väckt protester. Att företaget dessutom är Kry som redan tidigare fått kritik för att med tveksamma metoder försöka lura Stockholmare att lista sig på deras vårdcentraler har förstärkt ilskan.

Ordföranden i regionstyrelsen, Irene Svenonius (M), har tidigare välkomnat Kry´s etablering i Stockholmsvården – men när Sveriges Television tidigare i veckan försökte anordna en debatt i frågan om Kry ska tillåtas ta över 1177 så avstod alla ledande regionpolitiker från den blågröna majoriteten.

Socialdemokraterna har däremot varit tydliga och lovat att 1177 ska drivas i offentlig regi.

– 1177 är sjukvårdsrådgivningen som alltid och oavsett samhällssituation ska komma alla stockholmare till gagn, liksom 1177 i övriga landet. Det får aldrig, under några som helst omständigheter, finnas risk för misstankar om jäv eller – ännu värre – korruption, säger oppositionsledaren Aida Hadzialic (S).