Inför skolvalet – fortfarande inga jämförelser på stadens hemsida

När Stockholms elever och deras föräldrar nu ska välja skolor innan den 15 februari är det helt utan uppgifter om skolornas resultat och verksamhet.

Det var förra året som Skolverket stoppade de jämförelser som tidigare publicerats eftersom det skulle innebära att affärshemligheter för fristående skolor därmed röjdes. Det har i sig väckt en debatt om det rimliga i att skolkoncernernas affärer är prioriterat över elevernas rätt till information inför sina val.

Därför lovade det grönblåa styret i Stockholm stad att resultaten för stadens skolor skulle presenteras på stadens hemsida. Fristående skolor skulle erbjudas att publicera sina resultat.

  • Stockholms föräldrar och elever ska kunna fortsätta att se hur resultaten ser ut per skola, lovade skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) i en intervju med Sveriges radion den 26 juni.

Trots detta finns till dags dato inga sådana uppgifter på stadens hemsida. Och valet till skolor pågår för fullt.

Sthlmskollen kan nu tipsa om att uppgifter om exempelvis resultat per skola går att hitta på Sveriges kommuners och regioners statistiksida kolada.se. Uppgifter om lärartäthet och andra viktiga förutsättningar finns dock inte att hitta någonstans trots att det nu bara är två veckor kvar på skolvalet.