Ombildning drivs igenom med löften om stora vinster

Beslutet från Stockholms grönblåa styre att ombilda hyresrätter har kritiserats för att staden säljer ut hyresrätter med lägre hyra – trots en omfattande bostadsbrist. Flera försök att ombilda har också röstats ner. Nu tvingas därför de som vill ombilda ta till allt större lockbeten för att få igenom ombildningarna. 

Stockholmskollen kan idag avslöja hur ombildningskonsuter som jobbar på uppdrag av de som vill ombilda hyresrätter i Sätra utlovar en vinst på flera hundra tusentals kronor. En lägenhetsinnehavare berättar för Stockholmskollen att hen erbjudits att få köpa sin lägenhet med en rabatt om 680 400 kronor jämfört med marknadsvärdet. 

Staden har erbjudit bostadsrättsföreningen att köpa områdets alla 101 lägenheter. Totalt skulle det innebära att fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) rear ut stadens tillgångar med mellan 60 och 70 miljoner kronor i det aktuella fallet.

Wedin har tidigare i en kommentar till Mitt i Stockholm hävdat att staden inte alls rear ut fastigheten. Det är en annan typ av försäljning än när enskilda lägenheter säljs genom budgivning via Hemnet säger Wedin.

En beskrivning som alltså inte verka gälla när lägenheten ska säljas. Då är det tvärtom det bärande argumentet – att man kan göra ett klipp på sin bostad.