Lär dig om Stockholms historia – Stockholmskällan

Bokföringsavdelningen med anställda på Emil R Bomans kontor på Skeppsbron 30 - tidigt 1900-tal. Foto: Stockholmskällan/ originalbild från Stockholms Förtegasminnen - Emil R Boman

I pandemi-isolering? Använd hemmatiden till att lära dig något nytt – eller snarare något gammalt. I kategorin Stockholmstipset vill vi idag slå ett slag för Stockholmskällan som berättar om Stockholms historia. Det är ett samarbete mellan tre förvaltningar i Stockholm: utbildningsförvaltningen, Stadsarkivet och kulturförvaltningen (genom Stadsmuseet med Medeltidsmuseet, Stockholmia förlag och Stadsbiblioteket).

Stockholmskällan finns på Facebook där vi regelbundet kan delta i quiz av karaktären var och när en viss bild är hämtad ifrån och få axplock ur det som finns på hemsidan (https://stockholmskallan.stockholm.se/) . Här kan man hitta mer än 30 000 bilder, kartor, dokument och litteraturtips. Antalet växer hela tiden eftersom museerna, arkiven och biblioteken som ingår i Stockholmskällan löpande publicerar mer material ur sina samlingar.

Stockholmskällan samarbetar också med Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Kungliga biblioteket, Prins Eugens Waldemarsudde, Regionarkivet Stockholm, Riksarkivet, Stockholms företagsminnen, Spårvägsmuseet, Strindbergsmuseet och Världskulturmuseerna så även därifrån finns material att hitta.

På Stockholmskällans hemsida kan du hitta bilder från olika tider, olika teman eller olika geografiska områden. Perfekt för en mulen dag i isolering.

Och lita på att vi kommer tipsa om fler inslag från källan framöver.