524 extra miljoner i statsbidrag till Stockholm under 2020 – inget gick ut till verksamheterna

Finansborgarrådet misslyckas med sina löften till Stockholms företagare Foto: Liselotte van der Meijs Stockholm stad

Stockholm stad har fått 524 miljoner kronor av staten i ökade statsbidrag särskilt till följd av pandemin. Det är bidrag som beviljats för perioden februari-november 2020 så anslagen kan bli högre ändå när ansökan för december har lämnats in.

Stockholm stad ska nu återrapportera till Socialstyrelsen hur det beviljade statsbidraget för ”merkostnader till följd av sjukdomen covid-19” har använts. Detta kan bli en komplicerad historia för Stockholm och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) eftersom den grönblåa majoriteten under år 2020 inte fördelade ut några extra medel till verksamheterna. Tvärtom röstade de vid flera tillfällen emot sådana förslag både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Extra pikant blir det eftersom staden samtidigt förväntas göra en rekordvinst.

Karin Wanngård (S)

Beslutet att inte fördela ut de statliga pengarna till äldreomsorgen har flera gånger kritiserats av Socialdemokraternas gruppledare Karin Wanngård som så sent som i onsdags i kommunstyrelsen konstaterade att inte heller det extra statsbidraget till skolan för år 2021 har fördelats ut:

– Det börjar likna en gammal repig LP-skiva. Moderaterna i riksdagen säger sig vara för mer statsbidrag till skolan och äldreomsorgen men i Stockholm stad sparar samma parti för att kunna sänka skatten – samtidigt som äldreomsorg och förskola går på knäna.