Kulturhuset prisas av Sveriges arkitekter för andra gången

FOTOGRAF: Stigholt, Johan

Kulturhuset i Stockholm prisades nyligen av Sveriges arkitekter genom det prestigefulla Kasper Salin-priset. Byggnaden har de senaste året genomgått omfattande renoveringar för att förbättra den tekniska statusen och för att kunna fortsätta vara en öppen och välkomnande plats för alla stockholmare.

Det är andra gången Kasper Salin-priset delas ut till Kulturhuset i Stockholm, ritad av arkitekt Peter Celsing. Första gången var i och med att byggnaden uppfördes år 1972. Det är även första gången en och samma byggnad får priset två gånger och första gången en ombyggnation prisas med Kasper Salin-priset. Ombyggnationen och renoveringen har utformats av Per Ahrbom och byrån Ahrbom & Partner och genomförts av Stockholms stad.

Juryns menar bland annat att ”…tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.”

Ombyggnationen var en av flera stora upprustningar som beslutades om under föregående mandatperiod i stadshuset. Medborgarhuset på Södermalm är ett annat stort projekt som färdigställdes under det gångna året.