Liberalerna körde över Stockholm – öppnar för SD-samarbete

Skolborgarrådet Isabelle Smedberg-Palmqvist frågade vad Socialdemokraterna skulle göra med alla pengar till skolan

Liberalerna i Stockholm slogs tappert men förlorade klart. Nu öppnar partiet för ett mer organiserat samarbete med Sverigedemokraterna.

Stockholm ville tillsammans med bland annat ungdoms- och kvinnoförbunden att Liberalerna skulle vara tydliga mot ett samarbete med Sverigedemokraterna genom att markera att partiet inte förhandlar budget med det parti som av många i debatten beskrevs som liberalismens värsta motståndare.

Stockholms skolborgarråd Isabelle Smedberg-Palmqvist var tydlig:

– Vi vill stå för frihet, öppenhet och människors lika värde. Då kan man inte ge makt åt ett parti som ser liberalismen som sin största fiende. Stockholm är Liberalernas starkaste riksdagsvalkrets och samtidigt Sverigedemokraternas svagaste.

Martin Ängeby från Stockholm instämde och hävdade att Liberalerna inte kan förhandla med Sverigedemokraterna om att tvinga fram en politik för återvandring:

– Stockholmarna vill inte ha en repatrieringspolitik.

Även om huvudkritiken mot partistyrelsens förslag var att Sverigedemokraterna står för en annan syn när det gäller liberala grundvärderingar framfördes också kritik mot synsättet att Liberalerna i regeringsställning kan budgetförhandla i riksdagens utskott:

– Vi behöver stå upp för finanspolitiska ramverket. Partistyrelsens förslag innebär inte ordning och reda, sa riksdagsledamoten Nina Lundström.

När de som motsatte sig ett samarbete med Sverigedemokraterna föreslog ett förtydligande om just att Liberalerna inte budgetsamarbetar med ytterkantspartiet så avslog partiledningen genom Mats Persson förslaget:

– I praktiken innebär det att vi aldrig kommer kunna samtala med andra partier om sådant som har ekonomiska konsekvenser. Det är inte bara finjusteringar, det ändrar substantiellt partistyrelsens förslag.

Det fick Liberalernas ordförande på Gotland Simon Härenstam att reagera:

– När man säger nej till kompromissen så säger det ganska mycket med vad man vill för framtiden.

Bland de många som motsatte sig partistyrelsens förslag fanns flera namnkunniga personer som Barbro Westerholm, Karin Karlsbro och Jan Jönsson. Det hjälpte dock inte utan omröstningen slutade med 59 mot 31 till förmån för partistyrelsens förslag vilket innebär att Liberalerna nu är går till val på ökat samarbete med Sverigedemokraterna.