Nya lägenheter i Skarpnäck – för de som har råd att köpa

Snart fler nya hus i Skarpnäck - nu som ägarlägenheter

Den grönblåa majoriteten i Stockholm stad vill markanvisa för nya ägarlägenheter i Skarpnäck. Formen av ägande väcker nu kritik och oro för ökad spekulationer med bostäder.

Det är fastighetsbolagen Storstaden och Fortis Fastigheter som fått grönt ljus att bygga 100 nya ägarlägenheter – en form av boende som fortfarande är relativt ovanligt men som växer i snabb takt, särskilt i storstäderna. I Stockholm har antalet har gått från 100 till 1000 det senaste året.

Ägarlägenheter introducerades av Alliansregeringen 2009 och innebär att varje lägenhet räknas som en egen fastighet och därför betraktas som fast egendom precis som ett hus. Detta till skillnad från en bostadsrätt, där de boende äger en andel i en förening som i sin tur äger hela fastigheten.

Ägarlägenheter kan därför hyras ut utan tillstånd och säljas vidare enklare. Även här finns en skillnad mot en försäljning eller uthyrning av en bostadsrätt där bostadsrättsföreningen kan neka under vissa förutsättningar.

Det har därför funnits en oro för att fler ägarlägenheter kan bidra till ökad spekulation på bostadsmarknaden. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) varnar för att det kan leda till fler som får osäkra boendeförhållanden:

– Vi ser ju att den borgerliga majoriteten har öppnat upp ordentligt för ägarlägenheter, samtidigt som man har satt byggandet av hyresrätter på paus. Jag tror vi kommer få se en utveckling där kapitalstarka individer investerar i den här typen av boendeform, enbart med ambitioner att sedan hyra ut till höga hyror. För de som inte har råd att köpa en lägenhet, eller inte har tillräckligt många år i bostadskön så är det enda alternativet oftast att hyra i andra hand, och då till en hög hyra. Det är klart att det blir en segregerande effekt, särskilt eftersom det knappt byggs några hyresrätter.