Stockholm riskerar få lägst tillväxt 2021

Susanne Spector, Senioranalytiker Nordea - Foto: Nordea

Nordeas konjunkturrapport ”Regionala utsikter” är ingen munter läsning för Stockholmsregionen. Efter krisåret 2020 vänder förvisso ekonomin uppåt igen men det går långsammare i Stockholm än i landet i övrigt.

Banken konstaterar att redan 2020 var ett dystert år för huvudstaden med utflyttning och den största ökningen av arbetslöshet i riket.

– Återhämtningen går långsamt i Stockholm som väntas visa lägst tillväxt i riket under 2021. Det förstärker trenden med nettoutflyttning och i år väntas Stockholm tappa 8 000 personer till andra län, säger Nordeas senioranalytiker Susanne Spector i en kommentar.

Något bättre ser det ut för år 2022 och under hösten väntas inte minst tjänstesektorn ta fart igen i Stockholm, enligt Nordea.

Det finns också en tydlig optimism inför tiden efter pandemin, något som märks på att bostadspriserna skjuter i höjden. Detta, konstaterar banken, blir dock problematiskt för de ungdomar som försöker ta sig in på bostadsmarknaden. Bara under år 2020 har unga som står utanför bostadsmarknaden förlorat motsvarande två kvadratmeter på den snabba prisökningen.

Hela rapporten går att läsa här