Stockholmstipset: Stadens eget museum är väl värt ett besök

Handelsstaden 1720-1860 - Pröva på att stå på scenen med dåtida stjärnorna Emelie Högqvist och Jenny Lind - Foto: Mattias Ek Stadsmuseet

Efter att ha varit stängt under några år slog stadsmuseet äntligen upp portarna igen under våren 2019. I renoverade och vackra lokaler vid Slussen huserar museet och erbjuder historia och fakta om huvudstaden för stora och små. I stadsmuseets fasta utställning får vi följa stadens utveckling från 1500-talet fram till idag. Och det är de vanliga stockholmarnas liv som står i centrum.

Prova hattar i den moderna tidens varuhus Foto: Mattias Ek Stadsmuseet

Museet är mycket barnvänligt vilket uppskattas av Sthlmskollens testpatrull. Istället för att som många andra museer ha ett separat lekrum, där risken finns att man fastnar utan att se särskilt mycket av museet, har stadsmuseet valt att ha något för barnen i varje rum av utställningen.

Det öppnar möjligheten för de vuxna att kunna ta del av utställningarna medan barnen kan leka med dockor i 40-talets barnstugor eller varför inte prova hattar i fotografens ateljé.

Stadsmuseet i Stockholm är stängt på grund av pandemin fram till 12 april 2021. För den som inte kan hålla sig finns dock många digitala visningar. Se mer på https://stadsmuseet.stockholm.se/