Allt lägre löneökningar i Stockholms skolor

Finansborgarrådet misslyckas med sina löften till Stockholms företagare Foto: Liselotte van der Meijs Stockholm stad

Bra eller dåligt? Det ligger i betraktarens ögon. Men är man lärare eller vill göra skolan mer attraktiv som arbetsgivare kommer här riktigt dåliga nyheter.

Löneökningarna för anställda i Stockholms skolor har minskat kraftigt under de senaste åren. År 2016 höjde det dåvarande skolborgarrådet Olle Burell (S) lönerna med i genomsnitt 3,2 procent. När lönerna beslutades under år 2020 fick de anställda i stadens skolverksamheter nöja sig med 2,1 procent i snitt.

Sammanställning av löneökningar i Stockholms skolor – källa https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=2002715 sid 27

Lärarlönerna, liksom många andras löner, är höga i Stockholm jämfört med andra delar av Sverige men även i Lärarförbundets granskning ”bästa skolkommun” faller Stockholm. År 2016 var Stockholm trea på deras granskning av lärarlöner, nu har Stockholm fallit till sjunde plats.

Att Stockholm tappar i löneligan illustreras också av lönestatistiken från Lärarnas Riksförbund där 153 kommuner hade högre (och bara 32 hade lägre) löneökningar än Stockholm stad under år 2020.

De sänkta löneökningarna kommer efter att det i finansborgarrådet Anna König Jerlmyrs (M) budget för år 2020 beslutades om en historiskt låg schablonökning till skolan i Stockholm. Något som då väckte skarp kritik från fackligt håll.