Hyresrätter till reapris

Sedan maktskiftet i Stockholm år 2018 har det moderatledda styret börjat ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Uppemot 2000 hyreslägenheter ska säljas. Beskedet från ansvarigt borgarråd Dennis Wedin (M) har hela tiden varit att försäljningen ska ske till marknadsmässiga priser. Nu visar det sig att så inte är fallet.

Tidigare i år såldes ett antal hyresrätter i Västertorp för 37 700 kronor per kvadratmeter. Två av dessa lägenheter har nu sålts vidare på den öppna marknaden, och det för ett betydligt högre pris. Kvadratmeterpriset ligger nu istället på 54-57 000 kronor vilket innebär att några få personer har kunnat göra miljonklipp på lägenheterna.

– Stockholmarna har inte bara förlorat betydelsefulla hyresrätter på bostadsmarknaden, lägenheterna har dessutom sålts till underpris. Det är oansvarigt, kommenterar Karin Wanngård (S).

Karin Wanngård (S)

Dennis Wedin (M) säger till Sveriges Radio P4 att skillnaden ligger i att staden säljer ett helt hus, att ombildningarna är ”en exklusiv försäljning” till de boende och att det därmed är billigare. Han säger vidare den heta bostadsmarknaden gör skillnaden större än vad den annars skulle ha varit.