Valborgsmässoafton och 1 maj

Liksom förra året är alla stora valborgsfiranden inställda i Stockholm. Men misströsta inte, Sthlmskollen har några utvalda tips inför helgen.

När inte fler än åtta personer ska samlas är det inte läge att dra igång en majbrasa som lockar folk. Inte heller bör man samlas till fest. På 1 maj är de stora demonstrationstågen inställda men både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har olika digitala sändningar för att högtidlighålla arbetarrörelsens högtidsdag.

Vi går ju miste om den lediga dagen då 1 maj infaller en lördag, men någon form av firande vill man kanske ändå ge sig på, vara sig det handlar om vårens ankomst eller arbetarnas dag. Så vad ska man då ta sig för?

Förra årets succéartade valborgskör

Ett av förra årets mest uppskattade klipp går att återanvända även i år. Det är Sveriges Radios P2 som satte samman hela Sveriges valborgskör i en fin version av Vintern rasat (Längtan till landet). Här kan du njuta av klippet igen https://www.facebook.com/watch/?v=1348887935299443

Firande hemifrån soffan

Flera föreningar, bland annat scouterna, anordnar livesändningar på valborgsmässoafton. Alltifrån vårtal till digitala majbrasor. Håll utkik på föreningarnas hemsidor och se vad som erbjuds. En hel del bra tv-program sänds såklart också på valborgsmässoafton, varför inte boa in dig i soffan och njut av att slippa stå ute och frysa! https://tv-tabla.se/dag/fredag/

Stadsvandring på Långholmen

Samling vid Lasse i Parken kl. 10:30 på valborgsmässoafton. Guidad tur av Långholmen och det gamla fängelset. https://www.gugo.world/boka/se-gora/1889765/l%C3%A5ngholmen-en-cellsam-historia/detaljer?

Från park till park

Guidad visning runt stadens parker med början på Strömparterren. Endast föranmälan. Läs mer: https://vadhanderistockholm.se/fran-park-till-park-2/

Skansen

Även om Skansens traditionella valborgsfirande är inställt är det mycket annat som är öppet på Skansen. Varför inte titta på björnungarna, spana efter påfåglar eller bara äta en våffla? Skansen håller öppet med vissa restriktioner och med ett maxantal om 5 000 besökare.

1 maj

När vi inte kan demonstrera på gator och torg är det många som trots allt uppskattar att kunna fira första maj hemma från soffan. Socialdemokraterna har ett gediget program med tal av Stefan Löfven kl. 10:30 och musik med The Mamas därefter. Eftersnack sänds på Socialdemokraterna i Stockholms facebooksida. Häng gärna ut något rött från fönstret eller balkongen och följ sändningen här https://www.facebook.com/events/276837043975532

Mer tips hittar du på Dagens Nyheters utmärkta evenemangsguide dn.se/kalendariet