6 av 10 Stockholmare vill inte låta SD styra. Moderata väljare gör uppror mot partilinjen

Johan Forssell, ordförande för Moderaterna i Stockholm som tappar stort i opinionen Foto: Sveriges riksdag

Sverigedemokraterna är fortfarande det parti som klart flest Stockholmare inte vill se i styret av Sverige. Sex av tio väljare vill hålla partiet borta från makten. Även väljare som röstar på Moderaterna är starka motståndare till att ge SD inflytande och går därmed emot sitt eget parti – Moderaterna i Stockholm – som vill samarbeta med SD i riksdagen.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Regionrådet Irene Svenonius (M) har varit tysta i fråga om Moderaterna ska samarbeta med Sverigedemokraterna eller inte. Desto tydligare har moderaternas riksdagsledamöter i Stockholm varit. När Stefan Löfven ifrågasatte Sverigedemokraternas demokratisyn var Stockholmsmoderaternas nya ordförande Johan Forssell en av de som hårdast försvarade samarbetet med Sverigedmokraterna.

Nu visar den SIFO-undersökning bland väljare i Stockholm stad, som Sthlmskollen tidigare berättat om, att många av de moderata väljarna absolut inte vill se att Sverigedemokraterna är med och styr Sverige. Hela fyra av tio moderata väljare utesluter att Sverigedemokraterna är med och styr Sverige.

Än större problem har Liberalerna. Här går sex av tio liberala väljare mot partiledningens linje att öppna för samarbete. Stockholmsliberalerna verkar alltså ha väljarna på sin sida i motståndet mot partiledningens linje. Och det är ändå bland de väljare som inte lämnat partiet till följd av den ändrade positionen i regeringsfrågan.

För övriga partier är det inga stora överraskningar. Mer än nio av tio väljare som röstar på (S), (C), (V) och (MP) vill absolut inte att (SD) ska styra Sverige.

Bland partierna till höger, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är motståndet störst mot Miljöpartiet. Hos dessa tre partier är det 60-95 procent som inte vill ge Miljöpartiet något inflytande.