Maktskifte om det vore val idag

Karin Wanngård (S)

Om det vore val nu skulle det grönblåa styret förlora sin majoritet i Stockholms stad. Det visar den opinionsundersökning av SIFO som vi tidigare presenterat. Istället skulle en rödgrönrosa majoritet kunna bildas.

Alla partier i det grönblåa styret, utom Moderaterna, tappar jämfört med valet men det är framförallt Liberalerna och Miljöpartiet som drabbats hårdast. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar samtidigt tydligt jämför med förra valet.

För Liberalernas del handlar det kraftiga raset, som nu innebär att man är farligt nära spärren till fullmäktige, sannolikt om att partiledningen (mot Stockholmsliberalernas vilja) öppnat för samarbete med SD. Flödet från Liberalerna går till största delen till Centern och Socialdemokraterna. Även om Liberalerna i stadshuset varit tydliga med att man i Stockholm inte vill samarbeta med SD flyr nu alltså väljarna till partier som är tydliga i sin linje på alla nivåer.

Miljöpartiet tappar väljare till Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vilket får ses som en protest mot samarbetet högerut. Miljöpartiet har i den grönblåa majoriteten tvingats till en rad beslut som kanske inte var vad deras progressiva väljare önskade.

Socialdemokraterna skulle bli största parti med 27 procent, Moderaterna näst störst med 24 procent och Vänsterpartiet klar trea med 17 procent.

Rödgrönrosa är det enda alternativet som når över 50 procent.

Av de olika mest troliga styrena är det bara det rödgrönrosa alternativet som når över 50 procent. Det grönblåa nuvarande styret stannar på 44 procent. Det är långt kvar till nästa val och mycket hinner hända tills dess. Men idag talar mycket för att nästa finansborgarråd är Socialdemokraternas Karin Wanngård.