Väljarna underkänner Stockholmspolitikernas insats under pandemin

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) föreslår en budget som leder till sänkta lärarlöner - eller sparkrav på skolan.

Väljarna i Stockholms stad ger stadens styre underkänt för hanteringen av pandemin. Sthlmskollen har tagit del av en opinionsundersökning gjord av SIFO under slutet av april som visar att mer än 40 procent fått minskat förtroende för de styrande politikerna under pandemin. Bara 4 procent har fått ökat förtroende.

Även om varannan väljare säger att förtroendet inte förändrats är siffrorna problematiska för finansborgarrådet och det blågröna styret. Det är inte bara väljare som stödjer oppositionen som är missnöjda – det är också de egna väljarna.

Undersökningen visar att hela 36 procent av de moderata väljarna har fått minskat förtroende för stadens styre under pandemin. Hur de olika partiernas väljare svarat framgår av tabellen nedan (med reservation för att det är ett litet urval för de mindre partierna).

Undersökningen är gjord av SIFO Kantar genom webundersökning bland 502 representativt utvalda Stockholmare. Undersökningen har gjorts på uppdrag av Socialdemokraterna i Stockholm. Under de kommande dagarna kommer vi publicera fler spännande nyheter från opinionsundersökningen.