Det olyckliga äktenskapet – därför testar M vad väljarna tycker om SD-samarbete i Stockholm

När Iniziopanelen/Demoskop frågar väljarna om MP eller SD är bäst i styret av Stockholm.

I en analyserande artikel förklarar Sthlmskollens chefredaktör Martin Nilsson varför M i Stockholm testar opinionen kring ett eventuellt samarbete med SD.

Moderaterna i Stockholm har konsekvent vägrat att svara på hur de ser på ett samarbete med Sverigedemokraterna. Tyst har de accepterat, eller gillat, att Moderaterna nationellt numera samarbetar med ett parti som inte gjort upp med sina rasistiska rötter. I Stockholms stad har de dock hävdat att de inte vill samarbeta med SD. Men en opinionsundersökning som nu ligger i fält talar ett helt annat språk.

Just nu görs en undersökning bland väljare i Stockholm av opinionsinstitutet Demoskop. Som alltid är beställarna av den här typen av undersökningar anonyma. Det krävs dock inget stort geni för att förstå att det är Moderaterna i Stockholms stad som beställt undersökningen. Frågorna präglas helt av politiken i Stockholm och de frågor som handlar om förtroendet för borgarråd handlar uteslutande om de tre moderata borgarråden. Det är därtill väl känt att Moderaterna sedan länge använder just det partiet närstående företaget Demoskop.

Bland frågorna finns det en som sticker ut. Väljarna får frågan om de instämmer i att det är bättre att Miljöpartiet har inflytande över styret i Stockholm än om Sverigedemokraterna har det. 

Det är uppenbart att frågeställaren tycker det är två dåliga alternativ där man testar vilken som är minst dålig. Men även givet det – varför ställer man den frågan om man inte tvekar eller överväger alternativen?

Tänk om man skulle säga samma sak i ett äktenskap: jag är gift med X, men vad tror du är det bättre med Y?

Källa: SVT valkompass för Stockholm stad 2018

Naturligtvis kan det vara så att Moderaterna kan tänka sig att fortsätta i den udda konstellationen med Miljöpartiet för att sitta kvar vid makten, men det kan också vara så att partiet nu undersöker om det är mödan värt och om man förlorar för många väljare på samarbetet.

Partierna tycker ju i grunden helt olika och det tär på att vara i ett olyckligt äktenskap. Kanske får de moderata borgarråden för mycket skit för samarbetet med MP?

Den som svarade 100 procent som Moderaterna i SVT:s lokala valkompass i valet 2018 hade till 73 procent samma åsikter som Sverigedemokraterna – men bara 16 procent samma åsikter som Miljöpartiet.

Och även om de moderata väljarna inte gillar ett samarbete med SD (vilket vi rapporterat om tidigare) så är det ännu fler moderata väljare som absolut inte vill samarbeta med Miljöpartiet.

Så det är lite pest eller kolera. Samarbeta med MP och riskera att förlora väljare till SD eller samarbeta med SD och förlora väljare till Centerpartiet och Socialdemokraterna?

Man kan förstå att de frågar runt. Men det slutar sällan lyckligt när man börjat tveka på ett förhållande.