Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) hårt kritiserad efter att ha ljugit för fullmäktige

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) föreslår en budget som leder till sänkta lärarlöner - eller sparkrav på skolan.

Var det en medveten lögn eller hade finansborgarrådet helt enkelt inte koll på fakta? Frågan blev flitigt diskuterat bland de som följde kommunfullmäktiges debatt i Stockholm i måndags kväll.

Det var i en debatt om privatiseringen av Brännkyrkahallen som finansborgarrådet König Jerlmyr (M) valde att ”hitta på” bra argument.

Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) hade ställt en fråga om varför det var en bra idé att privatisera ytterligare en idrottshall när studier visar att det blir dyrare för staden och samtidigt riskerar försämra tillgängligheten för flera skolor och föreningar.

Finansborgarrådet valde att inte svara på de eventuellt ökade hyreskostnaderna och sa istället att hon prioriterade sänkt skuldsättning. ”Vi har precis fått ett viktigt kvitto med förstärkt kreditbetyg av Standard & Poor´s. Någonting som blev negativt förra mandatperioden”, sade finansborgarrådet i debatten.

Emilia Bjuggren valde då att svara och konstaterade att ”nu ljög ju finansborgarrådet. Vi fick inte sänkt kreditbetyg förra mandatperioden”. Detta i sin tur fick König Jerlmyr att bryta in och säga ”Nej, det var negative outlook”.

Sthlmskollen har nu kollat fakta.

Verkligheten är att den negativa outlooken (dvs att kreditvärderingsföretaget uttrycker oro för att staden kan komma få sämre betyg) beslutades av S&P i maj 2019. Då hade den grönblåa majoriteten haft makten i sju månader och redan beslutat om sin första budget på förslag av finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Denna moderata budget fick alltså kreditvärderingsföretaget att uttrycka en oro. En värdering som sedan legat kvar tills i år då företaget bland annat konstaterar att ”Staden bedöms ha en stark underliggande ekonomi”. Några av förklaringarna till att den negativa prognosen nu vänts till en stabil utveckling är ökade statsbidrag och en god skatteunderlagstillväxt.

Skuldsättningen kanske var vad finansborgarrådet hade velat diskutera.

Men efter sin fadäs handlade debatten efteråt istället om varför det var svårt att hålla sig till sanningen.