Ja, du kan vaccinera dig fast du är i sommarstugan

Många stockholmare lämnar stan under sommaren för semester i andra delar av landet. Men hur ska man då tänka med vaccinationen? Många väntar på sin andra dos och för personer födda 1982 och senare kommer kallelsen till vaccinering med stor sannolikhet att komma mitt under semesterperioden.

Rekommendationen från Region Stockholm är att man anpassar sin semester efter vaccinationen. Att åka hem från sommarstället, eller var man nu befinner sig, för att ta sin vaccination i hemregionen är det naturligtvis det bästa. Alla bör dra sitt strå till stacken för att underlätta för att så många som möjligt kan vaccinera sig så snabbt som möjligt.

Men, det är tillåtet att vaccinera sig i en annan region. Till exempel om man arbetar eller bor på annan ort under sommaren. Stockholmskollen har tidigare rapporterat om att studenter som är folkbokförda på sin studieort men bor hemma under sommarlovet har rätt att vaccinera sig där man befinner sig.

Gör man kortare resor bör man dock anpassa sin tidsbokning till när man befinner sig på hemmaplan. Viktigt att tänka på är att man också rekommenderas att ta dos 2 på samma ställe som dos 1. Stockholmskollens uppmaning till alla läsare är att redan nu planera så gott det går för att dina vaccinationsdoser ska passa med semesterplanerna. Och står du i valet mellan en vaccinationstid och en helg på landet rekommenderar vi att du prioriterar vaccinationen.

Mer information om vad som gäller i varje region finns på 1177.se