De säger nej till bostäder på Bromma – utan att ha läst utredningen

Idag presenterar regeringens utredare förutsättningarna för att avveckla Bromma flygplats. Goda, konstaterar utredaren. Trafiken får plats på Arlanda och det är möjligt att avveckla Bromma flygplats inom tre till fem år. Därmed skulle 30 000 nya bostäder kunna byggas i Stockholm.

Klockan 11:00 presenterade utredaren sitt förslag och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uppmanade i samband med det riksdagens partier att läsa och grunda debatten utifrån de fakta som utredningen visat.

Klockan 11:58 twittrade Liberalerna ut ett bestämt nej till att lägga ner Bromma flygplats. Sällan har en uppmaning till att läsa en utredning och sakligt grunda sina beslut fallit så snabbt.

Utredaren konstaterar också att Stockholms stad nu behöver redovisa vad man vill göra med området. Översiktsplanen från förra mandatperioden pekar ut det som en kommande stadsdel men under denna mandatperiod har den djupt splittrade majoriteten i stadshuset helt låtit bli att fatta beslut. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har innan utredningen redovisades varit motståndare till nedläggningen medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centern och Feministiskt Initiativ varit för att utveckla en ny stadsdel på området.

Nu kräver Karin Wanngård (S) att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) bjuder in till möte med stadens alla partier så att staden utifrån fakta i utredningen kan redovisa vad man tycker i fråga om Bromma flygplats.