Stort engagemang – Bagarmossen samlar böcker till skolbiblioteket

Frida Zetterberg - ny skolbibliotekarie på Bagarmossens skola drog i gång läsengagemang

Snart kommer det finnas bemannade bibliotek i landets alla skolor. I alla fall om regeringens utredare får som den vill. Även om Friskolornas riksförbund med stockholmspolitikern Ulla Hamilton (M) protesterat verkar det finnas ett brett stöd för förslaget. Och en skola som redan visar vilken skillnad det kan göra är Bagarmossens skola.

Skolan får nu ett nytt, bemannat skolbibliotek, där den nyanställda bibliotekarien Frida Zetterberg har stora ambitioner. Hon vill att biblioteket ska vara läsfrämjande men också ge utrymme för ett mysigt och funktionellt läs/studierum där det kommer kunna bedrivas exempelvis schackklubb, bokklubb och högläsning.

För att få ett bra utbud av böcker direkt från start ställdes frågan i facebook-gruppen ”Bagis” om donationer av böcker.

Responsen var stor direkt.

Enskilda, förlag, författare och illustratörer samt bokhandlare har redan erbjudit böcker för olika åldersgrupper och på olika språk. Några exempel är att Skarpnäcks folkhögskola och dess serietecknarutbildning har erbjudit serier, illustratören Katarina Strömgård bistår med sina verk och lokala barnboksförfattaren Kajsa Gordan bidrar med egna och andras böcker. Många bagisbor har också erbjudit möbler att inreda biblioteket med.

– Engagemanget har varit enormt. Det är många som verkligen blir glada för att vi nu öppnar skolbiblioteket, säger Frida Zetterberg.