Var ska nya tunnelbanan gå? Snart avgörande väntas

Nya tunnelbanan. En västlig och en östlig variant.

Under förra mandatperioden förhandlade regeringen tillsammans med Stockholms stad och Region Stockholm fram en ny tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Tunnelbanan skulle möjliggöra fler bostäder, mindre trängsel genom T-centralen och kortare restider. Nu avgörs det snart hur den nya tunnelbanan ska dras.

Det var glada miner när dåvarande finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och finansregionrådet Irene Svenonius (M) i mars 2017 kunde presentera en helt ny tunnelbanelinje.

Karin Wanngård (S)

– Det är oerhört glädjande att satsa på kollektivtrafik som ger bostäder, sade Karin Wanngård då till Mitt i Stockholm.

Nu börjar den nya tunnelbanelinjen ta form och inom en snar framtid kommer exakt dragning beslutas. Region Stockholm som planerar utbyggnaden har granskat flera alternativ för den exakta dragningen och är nu nere på ett västligt och ett östligt alternativ.

Det västliga alternativet får stationerna Älvsjö – Östeberga – Årstafältet – Årstaberg – Liljeholmen – Fridhemsplan medan det östliga får stationerna Älvsjö – Östberga – Årstafältet – Södersjukhuset – Hornstull – Fridhemsplan.

Regionens utredning visar att den västliga dragningen öppnar upp för fler nya bostäder, fler resanden och kortare restider medan den östliga ansluter till fler befintliga arbetsplatser.

Stockholms stad har tidigare förordat den västliga dragningen och väntas fatta beslut om sin ståndpunkt inom kort. Vad tycker du?