Lovar laddstolpar i hela landet – men bygger själv (nästan) inga utanför tullarna

Finansborgarrådet misslyckas med sina löften till Stockholms företagare Foto: Liselotte van der Meijs Stockholm stad

I en debattartikel igår lovade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tillsammans med sin partiledare en ny moderat klimatpolitik.  Ett viktigt krav var att laddinfrastrukturen skulle byggas ut i hela landet. Sthlmskollen kan nu avslöja att finansborgarrådet har en del kvar att göra på hemmaplan. Enligt stadens egna hemsida har närmare 400 platser utretts eller planerats för laddstolpar i innerstaden. Utanför tullarna är motsvarande siffra 3.

Även om artikeln inte nämnde det moderata löfte att sänka bensinskatten och hur det påverkar utsläppen var en viktig del av budskapet att klimatpåverkan från trafiken behöver minska. Moderaterna lovade därför att ”elbilar ska kunna laddas genom nätverk av laddstationer i hela landet” och att det är en ”målsättning att alla nya bilar som säljs från 2030 ska vara utsläppsfria”.

Ska det bli verklighet kommer Stockholm behöva höja tempot och se till att det finns laddstolpar i hela staden. Att det idag finns så få långt fram i planeringen riskerar att elda på kritiken som funnits mot att det grönblåa styret bryr sig mer om innerstaden än ytterstaden.

Laddstolpar så som de planeras, enligt stadens hemsida Källa: https://tillstand.stockholm/tillstand-regler-och-tillsyn/parkering/ansok-om-att-etablera-nya-laddplatser-for-elbil/