Grönblåa vill sänka lärarnas löneökningar

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) föreslår en budget som leder till sänkta lärarlöner - eller sparkrav på skolan.

Idag presenterade den grönblåa majoriteten sitt förslag till budget för Stockholm stad. Skatten lämnas oförändrad och det är en kanonad av satsningar under valåret. En punkt som sticker ut är dock de uteblivna satsningarna på skolan. Nu hoppas den grönblåa majoriteten att de ska kunna hejda lärarnas löneökningar för att få ihop budgeten.

Det är goda tider för landets kommuner. Ökade statsbidrag och höjda skatteintäkter gör att kommunerna kan satsa stort på olika verksamhetsområden.

Trots detta får förskolan och skolan fortsatt små ökningar i Stockholm. Förskolans budget höjs med 2,3 procent och skolans med 2,5 procent. Det är mycket under löneökningarna för förskollärare som mellan 2015 och 2020 ökade med 3,1 procent. Ännu större är skillnaden för grundskolan där lärarlönerna ökade med i snitt 3,9 procent.

I en intervju med Dagens Nyheter säger dock Liberalernas ledare i stadshuset Jan Jönsson att den föreslagna schablonökningen om 2,3-2,5 procent är högre än de beräknade löneökningarna. För att det ska lyckas och budgeten ska gå ihop tvingas därmed Stockholm jobba hårt för att pressa lärarnas löner under de ökningar som varit de senaste åren och som beräknas i övriga landet. Något som Socialdemokraternas ledare Karin Wanngård är öppet kritisk mot:

– Det är fjärde året av fyra möjliga under denna mandatperiod som den grönblåa majoriteten höjer skolpengen med lägre belopp än löneökningarna. Att hyvla från skolan är inte rätt väg. Vi behöver stärka skolan och ha fler behöriga lärare. Vägen dit kan inte gå genom sänkta lärarlöner.