Västbergaskolans lokaler säljs ut – trots löfte om motsatsen

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) försvarade försäljningen av Västbergaskolan - Foto Lieselotte Van Der Meijs Stockholms stad

Stockholm stad fortsätter sälja ut skollokaler. En av de senaste är den fristående och personalägda skolan Västbergskolan. Ett beslut som väcker oro bland skolledning och föräldrar. Och som bryter mot vad den grönblåa majoriteten tyckt tidigare. I december 2018 lovade dåvarande skolborgarrådet Lotta Edholm (L) i en debatt i kommunfullmäktige att den grönblåa majoriteten ”inte kommer sälja ut några skolbyggnader”.

Det var omvända världen på måndagens kommunfullmäktige. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stod upp för den lilla friskolan medan de borgerliga partierna ville sälja skolans lokaler.

Även om skolan har besittningsskydd har föräldrar uttryckt sin oro för vad som händer med de verksamheter som inte kan köpa lokalerna och vad som händer med hyran för verksamheten när det blir en ny ägare.

Det har nu startats en namninsamling för att stoppa utförsäljningen. Om det får den grönblåa majoriteten att backa och stå för sitt tidigare löfte återstår att se. Vid kommunfullmäktiges möte den 18 oktober var Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kritiska medan stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) och skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist hävdade att en försäljning var nödvändigt för att minska stadens skuldsättning.

Det argumentet blev dock kanske lite tunnare när samma grönblåa majoritet en timme senare beslutade låna till en ny scen i Gasklockan på Östermalm till en investeringskostnad om 1 053 miljoner kronor.