M-politiker: Fler platser på polisutbildningen i Stockholm helt irrelevant

– Det är patetiskt att Socialdemokraterna tittar på Malmö i trygghetsarbetet. Det sade Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) vid den årliga Stockholmsdebatten i Kulturhuset/Stadsteatern med anledning av att Socialdemokraterna föreslagit att man måste lära av vad man gjort i andra städer, exempelvis Malmö där det dödliga våldet minskat med 70 procent samtidigt som det ökat i Stockholm. 

Men allra mest hettade trygghetsdebatten till när Socialdemokraten Emilia Bjuggren krävde mer förebyggande arbete och fler poliser för att bryta det ökande dödliga våldet. När Bjuggren (S) förklarade att hon var glad över att det i veckan anställts 200 nya poliser i Stockholm och att det nu kan vända efter att den moderata regeringen i början på 2010-talet stängde ner polisutbildningen så gick Wedin (M) upp i tonläge: – Socialdemokraterna pratar om polisutbildningen – det är helt irrelevant. Det viktiga är att få ut fler poliser.

Mot detta reagerade Bjuggren (S) med att det nog finns ett visst samband.

När det förebyggande arbetet togs upp var det flera som pratade om värdet av att lyssna på de som berörs av våldet. Feministiskt initiativs Lisa Palm sade sig vilja ha en ledning för staden som jobbar ihop med mammorna på Järva istället för att som nu håna dem.

Övriga frågor som debatterades var ökande klyftor i skolan och hur kulturlivet ska starta upp efter pandemin.

En rad snabbfrågor ställdes också. Av dessa framgick att majoriteten av partierna inte tror att Bromma flygplats behövs om tio år (S, MP, C, V och Fi) och att de flesta partier tycker att det byggs för få hyresrätter (bara M och KD som inte delade den uppfattningen).

Även vården och kollektivtrafiken debatterades i en debatt med regionpolitiker. Här handlade debatten mestadels om den nuvarande blågröna majoriteten lyckats tillräckligt bra med sjukvården och förlossningsvården eller inte.