Stor manifestation för mer pengar till förlossningen i Stockholm

På tisdag debatterar regionfullmäktige nästa års budget. De riskerar få sällskap av mer än 5 000 demonstranter som vill ha mer pengar till förlossningsvården. En av de pikanta inslagen är att delar av Miljöpartiet kommer demonstrera och tala mot det blågröna styret, där Miljöpartiet ingår. 

Det är en lång rad av organisationer som exempelvis Sveriges Kvinnolobby och Ekumeniska kvinnorådet som tillsammans med aktivistorganisationen Skiftet ordnar manifestationen mot krisen i förlossningsvården. Det moderata Finansregionrådet Irene Svenonius har backat från sitt tidigare budgetförslag och nu tillfört pengar till förlossningsvården för att undvika ytterligare sparkrav. Det lugnar dock inte organisationerna som kräver mer pengar, långsiktiga satsningar och höjda löner i vården. Punkter som Moderaterna i regionen fortfarande motsätter sig.

Organisationerna verkar dessutom ha bra på fötterna i sin tveksamhet. Samtidigt som Svenonius försöker lova mer pengar till sjukhusens förlossningsvård kommer idag nya signaler om uppsägningar vid barnmorskemottagningarna på primärvården i Södra Stockholm.

En udda detalj vid manifestationen är för övrigt att en av organisationen som stöder protesterna mot det blågröna styret i Region Stockholm är Gröna kvinnor som leds av Ewa Larsson ledande politiker för Miljöpartiet i stadshuset, som nu alltså demonstrerar mot sina partivänners politik.

Vill du delta vid manifestationen hittar du mer information här.