NOVUS: Maktskifte i Stockholms stad om det vore val idag. M rasar till tredje plats.

Resultat från NOVUS webundersökning av partisympatier inför kommunvalet i Stockholm stad. Undersökningen är genomförd av NOVUS genom ett representativt urval ur företagets webpaneler. Mätningen genomfördes under december månad 2021 och beställare var Socialdemokraterna i Stockholm

Sthlmskollen har tidigare rapporterat att den nuvarande grönblåa majoriteten har svårt med väljarstödet. Idag redovisar nättidningen aip.nu en NOVUS-undersökning från i december som lär sända chockvågor bland Moderaterna i Stockholm.

Moderaterna är inte längre näst största parti i Stockholms stad. Om det vore val idag skulle det, enligt NOVUS, istället vara Vänsterpartiet som gör anspråk på den titeln. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar jämfört med förra valet.

Allianspartierna tappar under samma tid mer än var fjärde väljare och tillsammans är deras stöd nu nere på knappt 32 procent. Socialdemokraterna är nu det ohotat största partiet och ökar i undersökningen avståndet till näst största parti.

Om det vore val idag skulle det finnas en tydlig rödgrön majoritet i Stockholms kommunfullmäktige.

Det är ju nu inte val idag. Knappt åtta månader återstår till valet. Mycket kan hända – men uppförsbacken verkar vara sällsynt stor för stadens nuvarande högerstyre.