Alliansens död i Stockholm

Minns ni alliansen? Idag kommer siffror i Statistiska Centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning som visar att mindre än en tredjedel av Stockholms väljare stöder ett alliansparti. Att Socialdemokraterna ensamma är större än alla allianspartier är en illustration på att alliansen idag kan dödförklaras i Stockholm.

Framförallt är det Moderaterna som rasar. Länge tävlade de med Socialdemokraterna om att vara största parti i Stockholm. I motsvarande undersökning inför valet 2018 var faktiskt Moderaterna två procentenheter större. Idag är Socialdemokraterna dubbelt så stora som Moderaterna. Moderaterna mäter knappt 17 procent medan Socialdemokraterna stöds av närmare 34 procent bland väljarna i Stockholms stad.

Det är två högt profilerade politiker som leder de två partierna i Stockholm. Anders Ygeman är ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm och Johan Forssell är Moderaternas ordförande. Forssell har varit drivande i Moderaternas politiska kursändring med hårdare straff, en tuffare migrationspolitik och ett närmare samarbete med Sverigedemokraterna. Det verkar dock inte ha fallit i god jord bland väljarna. Beslutet att bilda ett gemensam regeringsunderlag med Sverigedemokraterna verkar tvärtom ha straffat moderaterna i Stockholm.

SCB mäter hur Stockholmarna skulle rösta i riksdagsvalet. Men eftersom siffrorna inte brukar skilja sig alltför mycket mellan kommun- och regionval så kan såväl Anna König Jerlmyr (M) i stadshuset och Irene Svenonius (M) i landstingshuset behöva se sig om efter nya jobb i höst. I Stockholms stad samlar de tre rödgröna partierna tillsammans 53,8 procent medan alliansen stöds av 31,8 procent.