Anna König Jerlmyr lovar fler fältassistenter – efter att själv ha minskat antalet i Stockholm

Idag presenterade Moderaterna ”sitt största” program för att förebygga kriminalitet som svar på den ofta förekommande kritiken att partiet inte intresserat sig för det brottsförebyggande arbetet i de kommuner som de styrt. Ulf Kristersson fick sällskap av finansborgarrådet Anna König Jerlmyr som lovade fler fältassistenter – som själv har minskat antalet i Stockholms stad.

På många sätt är förslagen känd moderat politik. Bidragstak ska införas och kraven för permanent medborgarskap ska skärpas. Även om det är oklart hur den risk för ökad fattigdom och otrygghet som följer av förslagen bidrar till brottsförebyggande arbete är det klassisk moderat politik.

Det som däremot förvånar är hur vissa av kraven går stick i stäv mot vad Moderaterna gjort när de styrt Stockholms stad.

Fler fältassistenter är ett förslag som nog välkomnas av många men där Stockholms stad de senaste åren minskat antalet från 76 stycken år 2018 till 68 stycken år 2020. När Skarpnäcks grönblåa majoritet kommenterade det faktum att de inte har en enda fältassistent med att de ”varken sade ja eller nej till fältassistenter” utan lämnade till tjänstemännen att avgöra, väckte det uppmärksamhet.

Bland de många andra kraven som Anna König Jerlmyr lovat tidigare men inte gjort något med är en undervisningstimme till i skolan som lovades inför valet 2018. Här har moderaterna precis på slutet av mandatperioden tillsatt en utredning i frågan men i övrigt mest lagt skolbudgetar som inneburit neddragningar snarare än satsningar.

Ytterligare ett område där det kan komma kritik mot det moderata förslaget är att ta bort köerna hos BUP och säkerställa mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Inte för att förslagen är fel utan för att Moderaterna i sexton år styrt den region som uppenbart misslyckats med BUP:en och där partiet nu mest vill privatisera verksamheten.

En viktig del i varje valrörelse för alla partier är att försöka minska kritiken på de områden där man uppfattats som svaga. Dagens utspel från Moderaterna är säkerligen ett sådant. Ska man bli trovärdig bör det dock helst följas av att man fört en politik som stämmer överens med det man lovar.

Det återstår att se om Moderaterna lyckas med det. I så fall skulle de behöva börja i Stockholm.